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ESEASA

European Union Aviation Safety Agency

FAQ n.99722

FAQs:
Aerodromes, Aerodromes (ADR), Regulations

Question:

ADR.17 The EASA Basic Regulation (EU) 2018/1139 talks in its Art. 2 (1e)
about aerodromes “open to public use”. Can you provide a definition
about the meaning of this?

Answer:

The term “public use” is included in Regulation (EU) 2018/1139 as one of the
elements for defining which aerodromes shall comply with this Regulation and
consequently will need to be certified in accordance with the requirements and
administrative procedures laid down in Commission Regulation (EU) No 139/2014.

In the context of aviation rules, an aerodrome open to public use means that it is
generally accessible to use by the public, as opposed to being accessible only to
one particular person (for example only the owner) or a restricted group of users.

The Agency’s interpretation of the term “open to public use”, is that an aerodrome
(and heliport) which is open to public use is not necessarily open for all purposes.
Its use may be limited to certain operations / types of users and a prior
permission/approval may also be required for its use. In any case, a “uniform
treatment” of the users of an aerodrome open to public use is always required. This
would mean that for example also “PPR” (Prior Permission Required) aerodromes
can be open to public use.

Ultimately, the Member States are responsible to ensure effective implementation
of the relevant provisions of the Basic Regulation.
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