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ESEASA

European Union Aviation Safety Agency

FAQ n.21265

FAQs:
Part-145: General, Part-145, Continuing Airworthiness, Regulations

Question:
What does the term ‘occasional’ mean in 145.A.75(c)?

Answer:

Within the privilege described in 145.A.75(c) an aircraft maintenance organisation
(AMO) may perform line maintenance activity (Part-145) in other-than-approved
locations, provided it is considered as ‘occasional’. There is no formal definition of
‘occasional’ in the regulation, AMC and GM, but this privilege should be used to
support an operator with which the AMO is already in contractual relation, when
this operator needs line maintenance service for a short period at a new location
due to a special occasion or particular reason (e.g. one-time flights, short term
contracts/flight destination, flight schedule changes, special event at a particular
location such as European athletics championship in Berlin, 6-12 August 2018, etc.)
or the owner needs supporting maintenance service for a short period at a new
location due to a special occasion or particular reason.

Subject to the approval by the Competent Authority, the maintenance organisation
should develop in the MOE (e.g. Chapter 2.24 Reference to Specific Maintenance
Procedures) the generic procedures to be followed in such a case: how to assess
whether the maintenance can be performed, availability of tools/ equipment/
material/ components/ maintenance data, staff, adequacy of the facilities,
environmental conditions, quality system, record keeping, need to report these
cases to the competent authority, etc. In addition, the procedure should include the
criteria (e.g. maximum service duration without gap in the continuity; limitation in
the repetition of the need* at one given location) to classify the activity as
‘occasional line maintenance’.

* In principle, the repetitive use of this privilege at the same location should not be
considered, and for repetitive needs, an approved line station should normally be
established at that location.


https://www.easa.europa.eu/en/the-agency/faqs/part-145-general
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https://www.easa.europa.eu/en/the-agency/faqs/continuing-airworthiness
https://www.easa.europa.eu/en/the-agency/faqs/regulations
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