
FAQ n.19479

FAQs:
General, Airworthiness Directives (ADs)

Question:
What are the applicable ADs in EASA Member States (European Union and
some associated countries) for a specific product, part or appliance?

Answer:
ADs applicable to an EASA approved design (products, parts or appliances) are
those ADs which have been issued or adopted by the Agency by way of:

ADs issued by the Agency through Agency decisions,
ADs issued by Foreign State of Design Authorities (Non-EASA Member States)
and adopted by the Agency by way of: 

for ADs issued before 28 September 2003 (start date of EASA):
Commission Regulation (EU) No 748/2012, Article 3, Paragraph 1 (a) (iii) 
(ADs issued by the State of Design for products, parts and appliances);
for ADs issued after 28 September 2003 (start date of EASA): 
Executive Director Decision 02/2003 or, from 03 June 2019, Executive
Director Decision 2019/018/ED.

Note: One-time actions (inspection, repair, modification, etc.) accomplished before
28 September 2003, based on (i.e. required by) an AD issued by an EASA State of
Registry authority, in deviation from a State of Design AD, remain ‘valid’ in the
sense that such actions constitute compliance with the State of Design AD for the
same subject. Repetitive actions, previously required by an AD issued by an EASA
State of Registry authority, must be continued after 28 September 2003 as
required by the State of Design AD for the same subject. Each AD issued before 28
September 2003 by an EASA State of Registry authority, in the absence of a State
of Design AD (also identified as ‘additional’ AD), is no longer valid from 28
September 2003 (i.e. cannot be enforced anymore).

Please also consult our FAQ on ADs applicable to third-country registered aircraft
when operated in accordance with Part-NCO.
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https://www.easa.europa.eu/en/the-agency/faqs/general-2
https://www.easa.europa.eu/en/the-agency/faqs/airworthiness-directives-ads
http://eur-lex.europa.eu/LexUriServ/LexUriServ.do?uri=OJ:L:2012:224:0001:0085:EN:PDF
https://www.easa.europa.eu/document-library/agency-decisions/ed-decision-022003
https://www.easa.europa.eu/document-library/agency-decisions/ed-decision-2019018ed
https://www.easa.europa.eu/faq/79890
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