
FAQ n.19170

FAQs:
Dangerous Goods, Air Operations, Regulations

Question:
Is there a European regulation on dangerous goods training requirements
or should each European country follow its own national regulations?

Answer:
Reference: Regulation (EU) No 965/2012 on Air Operations, Annex III (Part ORO),
Annex IV (Part CAT), Annex V (Part SPA), Annex VI (Part NCC), Annex VII (Part NCO)

European rules regarding the transport of dangerous goods can be found in the
Commission Regulation (EU) No 965/2012 on Air Operations (Air OPS). Air OPS
Regulation substitutes the EU-OPS Regulations. So far, only the rules for
commercial air transport and non-commercial operations have been published in
Annexes I to VII of the Air OPS. The rules on aerial work (specialised operations) will
follow later to complete it.

Apart from the implementing rules which are comprised in the Regulation (EU)
965/2012, the Acceptable Means of Compliance (AMC) and Guidance Material (GM),
which are published as EASA Decisions on the Agency's website, should be taken
into account as well (namely Decisions 2012/015/R through to 2012/019/R,
respectively the amended ones 2013/017/R through to 2013/022/R).

The requirements in ORO.GEN.110, CAT.GEN.MPA.200, SPA.DG.105, NCC.GEN.150
and NCO.GEN.140 are more general, whereas the related AMC/GM (especially
AMC1 SPA.DG.105(a) in ED Decision 2013/020/R on Part SPA) include more specific
details.

The requirements stipulated in Part I, Chapter 4 of the ICAO Doc 9284-AN/905,
Technical Instructions for the Safe Transport of Dangerous Goods by Air, mentioned
as a further reference in the Air OPS Regulation, must also be complied with.

In addition, national aviation authorities are responsible for approving the
dangerous goods training in their countries and therefore they have to establish the
conditions under which they shall be approved. For detailed information on training
requirements (including the type of training interaction - classroom or computer-
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based training), each operator should contact the national aviation authority in
their country of registration.
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