
FAQ n.19038

FAQs:
Part-M: General, Part-M, Continuing Airworthiness, Regulations

Question:
Continuing airworthiness management for each type of operator/ aircraft

Answer:

  CONTINUING AIRWORTHINESS
MANAGEMENT

Commercial
operations

Licenced air carriers [1]

Continuing airworthiness shall be
performed by a CAMO. Operator
shall be CAMO approved (CAMO
linked to the AOC).

Commercial specialised
operations or CAT operations
other than licensed air
carriers or commercial ATOs

Continuing airworthiness shall be
performed by a CAMO. Operator
shall obtain CAMO approval, or
operator shall contract a CAMO

Other than
commercial
operations

Complex motor-powered
aircraft [2]

Continuing airworthiness shall be
performed by a CAMO. Owner shall
contract a CAMO

Other than complex motor-
powered aircraft (CMPA) and
limited operations [3]

Continuing airworthiness
management may be performed by
the owner. CAMO is not required.

 [1] Licenced air carriers are EU air carriers holding an operating licence in
accordance with Regulation (EC) 1008/2008

[2] Twin turboprop aeroplanes of 5 700 kg MTOM and below can be exempted by
the Member State from complying with any requirements applicable to CMPA and
shall instead comply with the requirements applicable to other than CMPA.

[3] Limited operations are defined in Regulation (EU) 1312/2014 Article 2(p).
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