
FAQ n.139610

FAQs:
Scope/Applicability, Air Traffic Management / Air Navigation Services (ATM/ANS)
ground equipment, Regulations

Question:
If a detailed specification (DS) does not exist for certain hardware (HW) or
software (SW), e.g. the application that provides to air traffic controllers
(ATCO) the radar availability chart on the auxiliary display, is it subject to
this regulatory package? I would say neither CERT, DECL nor SoC are
applicable in this case? Only change management should be applied?

Answer:
It is not the lack of lower-level specific requirements in a DS that determines if
certain equipment is subject to CERT/DECL/SoC, but rather Articles 4, 5, and 6 of
Regulation (EU) 2023/1768.

Articles 4, 5 and 6 address what is included at each category.  Therefore,
equipment supporting air traffic control (ATC) service provision will be subject to
compliance with the DSs.

It is important to note that DSs always contain general requirements that must be
complied with, even when there are no lower-level specific requirements in the DS.
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