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ESEASA

European Union Aviation Safety Agency

FAQ n.136911

FAQs:
Aircraft operations - Restrictive measures Russia, EU restrictive measures against

Russia

Question:

As a Russian citizen, am | allowed to fly an aircraft for private purposes in
the airspace of the European Union (e.g. exercise the privileges of my
PPL, SPL, BPL or national pilot license issued to fly Annex | aircraft, such
as microlights, etc.)? Can I rent, borrow for free, or use an aircraft of a
flying club to exercise my private pilot privileges?

Answer:

Russian citizens, regardless of them holding another citizenship, can exercise
private pilot privileges to land in, take off from or overfly the territory of the
European Union in a non-Russian-registered aircraft which is NOT owned or

chartered(?) or otherwise controlled(l) by any Russian natural or legal person,
entity or body.

This means that Russian citizens are not prevented from renting, borrowing for
free, or otherwise using aircraft of a flying club to exercise their private pilot
privileges.

However, Russian citizens are prohibited to exercise private pilot privileges to pilot
a Russian-registered aircraft, or a non-Russian-registered aircraft that is owned or
chartered or otherwise controlled by a Russian natural or legal person, entity or
body (cf. Article 3d of Regulation (EU) No 833/2014). This means, for example, that
Russian citizens cannot fly their own aircraft in the EU airspace or use an aircraft of
an EU company or of a third-country company that is controlled by a Russian
natural or legal person.

Competent authorities will monitor such private flight activities to ensure that they
are not performed in a way to circumvent the sanctions outlined in Article 3d of
Regulation (EU) No 833/2014.

Note 1: The concept of ‘control’ is understood in the ‘economic’ or ‘financial’ sense
and not in the ‘technical’ or ‘operational’ sense (cf. para 48 of Judgement of the
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General Court Case T-233/22).

Note 2: The EU aviation law does not define ‘aircraft charter’. Member States
authorities should apply the definition of ‘charter’ in accordance with their national
legislation and relevant international agreements.
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