
Questions and answers related to FCL/ OPS regulation

Question 

number

Question text from participants to the conference related to FCL 

regulation

Answer from EASA EASA Focal Point

1 If training from one variant to another is not evaluated (indicated 

by a dash) how is the operator required to deal with this?

If there is no OSD or mandatory training, alternative training can be arranged in 

coordination with the competent authority and the operator. 

If the OSD is mandatory and the specific differences training has not been evaluated, 

the variant training is not allowed.

fcl@easa.europa.

eu

2 Please more details on the requirements for additional training for 

pilots who did a TR before OSD: how is it possible to check the 

differences?

Operators must perform a gap analysis to ensure that at least the mandatory 

elements are included in their FC/CC training and checking programmes. If there is 

no evidence that all mandatory elements have been delivered (e.g. new type-rated 

pilots joining from another operator), the affected pilot shall receive the relevant 

training before 18 Decemebr 2017 or 2 years after the approval of the OSD.

fcl@easa.europa.

eu

3 Having analysed & filled a gap between existing TRs & mandatory 

OSD elements, by including in recurrent training, how do we 

demonstrate this to our authorities?

The training programs shall reflect the gap analysis outcomes and refer to the 

relevant OSD documentation (including version and date).

The operator shall develop a system to verify that the OSD initial and recurrent 

training and checking provisions are incorporated in the manuals. 

Air_ops@easa.eu

ropa.eu

4 emphasis lies on the first certification of an FSTD. Does that mean 

a second device from a diff. OEM can only be certified after the 

certification of the first one is finished?

This assumption is correct. 

From the OSD perspective one purpose of the first FFS (FTD) evaluation for a new 

type of aircraft (date still to be determined) is to get final confirmation that the 

Validation Data Roadmap (VDR) provided by the aircraft Original Equipment 

Manufacturer (OEM),the Type Certificate holder, is suitable to support the objective 

qualification of the training device. This will be approved by the competent 

authority (EASA via TCDS). Unless there is a reason to change this VDR (e.g. due to 

modification of the aircraft), this VDR will then be the basis for all FSTD 

manufacturers building an FSTD for this type of aircraft.  

If others than the TC holder would like to provide an alternate VDR for the same 

type of A/C the Supplemental Type Certificate (STC) process under Part-21 has to be 

applied. 

This means that more than one approved VDR might be available for the same type 

of A/C, but at least one must be available which is – if evaluated with positive result - 

when the first qualification of an associated FSTD is finished.

fcl@easa.europa.

eu

5 Manufacturers do not intend their example training footprint to 

be prescriptive. Why are EASA making them so by giving them 

formal AMC status?

The status of AMC is the result of the consultation of the proposals in  NPA 2009-01 

and further explained in Opinion 07/2011. The OSD requirements have been 

developed across a length of time with the involvement of affected stakeholders. 

The decision to give the "non-mandatory" elements the status of an AMC was taken 

during the development of the rule and published in opinion 07/2011, where a 

rationale was provided. Organizations can deviate from the relevant AMC to the 

Aircrew Regulations via an AltMoC and an assessment was performed at the time of 

the opinion in this respect. The NPA 2009-01 and the Opinion 07/2011 are publicly 

available. 

fcl@easa.europa.

eu

6 @EASA, is it an option to make the course footprints within OSD 

GM in stead of AMC?

Please refer to question number 5 above. fcl@easa.europa.

eu

7 Recognising Mr. Leoff's valid questions on OSD requirements with 

AMC status: Are ATO's required to follow AltMoC procedure 

through Authority or manufacturer?

Please refer to question number 5 above. fcl@easa.europa.

eu

8 Would it be possible to have a list of approved altMOC/or other 

approved means of complying with OSD AMC?

The competent authority should publish a list of the approved AltMoCs. EASA also 

publishes a list with AltMoC references that have been notified to the Agency.

There is no specific process to segregate the OSD related AltMocs.

fcl@easa.europa.

eu

9 How will the KSA100 be implemented into the training syllabus? The latest proposal of KSA100 already includes some practical aspects within the 

theoretical ground instruction. The principles of competency-based training, in line 

with KSA 100, will be integrated throughout the practical training in due course. 

fcl@easa.europa.

eu

10 How will the KSA100 be implemented during practical flight 

training?

Please refer to question 9 above. fcl@easa.europa.

eu
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Questions and answers related to FCL/ OPS regulation

11 EBT Recurrent Training recommend 48 hours in FSTD within 3 

years clcyle. Will this become regulation?

Not foreseen for the moment. EASA will propose a "performance base rule" where 

possible, meaning less prescriptive and more based on demonstration of 

performance.

However EASA intends to clearly specify in AMC that there should be at least 4 

simulator session a year. The time of the simulator sessions varies between 3-4 

hours per session. This results in a 3-year cycle with a total session duration of 36 to 

48 hours.

Currently the EBT is implemented as one of the recurrent training paths in Air 

Operator Training. Future rulemaking tasks will address initial training.

fcl@easa.europa.

eu

12 What will be the minimum FSTD qualification level required to 

train APS MCC? FNPT II MCC only or FNPT II MCC + FTD2 (related 

to the type specific) ?

The latest draft proposal, which is subject to change, states ‘the FSTD used is type-

specific, and additionally equipped with a visual system that provides at least 180° 

horizontal and  40° vertical field of view. An FNPT II MCC, that has a similar visual 

cueing system to the above, or is approved for MCC in accordance with FCL.735.A 

may be acceptable provided that the device is representative of the same class of 

multi-pilot, multi-engine aeroplane specified in this paragraph in terms of passenger 

load, mass and performance and equipped with equivalent aircraft systems and 

avionics functionality.

fcl@easa.europa.

eu

13 Can we please extend the deadline for commenting in NPA 2017-

13?

Extensions may be requested to EASA through the advisory bodies representatives. fcl@easa.europa.

eu

14 Does the FNPT2 needs a new certification when NPA2016-16 

becomes an AMC? (Some columns have a NO and should be a YES 

to be able to be used for an OPC)

We understand the question refers to both NPA 2017-13 and 2016-16, and in 

particular the FSTD training matrix in the context of the newly proposed alternative 

APS MCC. The matrix only captures existing courses. At this stage EASA does not 

believe that an FNPT II needs a new certification. 

fcl@easa.europa.

eu

15 Before discussing advanced, may we updatd AB INITIO training.  The details of the Ab Initio training are discussed in the appropriate forum such as 

the STeB (Stakeholders Technical Advisory Body). EASA foresees a new project on 

introducing competency-based training for all licences and ratings to commence by 

the end of 2018. The project will ensure alignment of KSA100, APS MCC and EBT to 

ensure a holistic approach to pilot training. 

fcl@easa.europa.

eu

16 Can you show where list of OEM's are located on EASA web page? https://www.easa.europa.eu/document-library/operational-suitability-data/osd-

contact-list

fcl@easa.europa.

eu

17 Is there any difference between the kind of data provided 

previously in the OEB and the current OSD.

The OEB did not contain mandatory / non-mandatory data. The OEB was developed 

to complement the JAA regulatory framework, the OSD is adapted to EU regulations.

fcl@easa.europa.

eu

18 #EASA, will all these questions here on slide.com will be answered 

and added to the meeting minutes?

There are no meeting minutes for a conference. Slido questions answered above. fcl@easa.europa.

eu

Disclaimer - The European Aviation Safety Agency (EASA) is governed by Regulation (EC) 216/2008, which sets out the tasks and responsibilities of the Agency. The Agency cannot provide legally binding interpretations of EU Regulations. 

These functions are reserved to national and EU courts and to the European Commission. Under the EU Treaties, Member States are responsible for interpreting and implementing EU law in their national legal system .
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