
FAQ n.19339

FAQs:
C.4 - Maintenance Organisation Approval (MOA) and Maintenance Training
Organisation Approval (MTOA), C - Fees for the Approval of Organisations, Fees &
Charges - FAQ

Question:
C.4.4 - Do I have to pay fees for each facility?

Answer:
Approval fee: One facility is included in the organisation approval fee as well as in
the annual organisation surveillance fee. For the second and each subsequent
facility, additional approval fees are charged. This can be in the phase of the initial
approval as well as during the surveillance phase.

Surveillance fee: For facilities added after the initial organisation approval, the
surveillance fee shall be adapted as of the next fee cycle, following the approval of
the change.

Temporary sites, as detailed in the MOE, are not subject to fees.

 Approval Surveillance
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https://www.easa.europa.eu/en/the-agency/faqs/c4-maintenance-organisation-approval-moa-and-maintenance-training-organisation
https://www.easa.europa.eu/en/the-agency/faqs/c-fees-approval-organisations
https://www.easa.europa.eu/en/the-agency/faqs/fees-charges-faq


Permanently
approved
site*

As detailed in
MTOE § 1.6

Chargeable, as following:
fee applicable per
site,
except for the first
site declared in the
MTOE.
Except for site
located in the same
country and within
90 mn drive or 75
km from PPB or from
a previously
approved site if
distinct from PPB
change of address
consisting in moving
a training site to a
new location
(previous site is
cancelled)

Chargeable, as
following: 

fee applicable per
site,
except for the first
site declared in the
MTOE
Except for site
located in the same
country and within
90 mn drive or 75
km from PPB or from
a previously
approved site if
distinct from PPB

Temporary
site*

When
applicable and
iaw a
dedicated
procedure
described in
MTOE § 2.8
and/ or § 2.16

Chargeable as
following:
flat fee for the
approval of an “off-
site training/
examination”
procedure to be
described in the
MTOE (MTOE § 2.8
and/ or  § 2.16),
Flat fee is equivalent
to 1 additional site
as per reg. (EC) No
319/2014

Chargeable as following: 
flat fee for the
surveillance of “off-
site” trainings and
examinations,
independent from
the number of
training/ examination
occurrences.
Flat fee is equivalent
to 1 additional site
as per Reg.
319/2014

* policy applicable to organisation’s and sub-contractor site
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Last updated:
30/09/2021

Link:
https://www.easa.europa.eu/sl/faq/19339
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