
FAQ n.19057

FAQs:
Bilateral Agreement (BASA) - related to Continuing Airworthiness, Continuing
Airworthiness, Regulations

Question:
What does it mean ‘a release document issued by an organisation under
the terms of a bilateral agreement signed by the European Union’
referred in AMC1 M.A.501(a)(1)/AMC1 145.A.42(a)(i)/AMC1 ML.A.501(a)
(ii)?

Answer:
AMC1 M.A.501(a)(1)/AMC1 145.A.42(a)(i)/AMC1 ML.A.501(a)(ii) refers to a release
document issued by an organisation under the terms of any existing bilateral
agreement signed by the European Union. Currently such agreements are signed
with:  

USA
Canada
Brazil
Japan (limited to design and production)
China (limited to design and production)
United Kingdom (limited to design and production)

Note:

For organisations approved under Part-CAO and Part-M Subpart F the situation is
different. Credit can be taken for their technical capabilities and their competent
authority oversight (FAA and TCCA). This situation is explained in AMC1
CAO.A.070(a) paragraph 2.8 and AMC M.A.613(a) paragraph 2.8.
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Link:
https://www.easa.europa.eu/sk/faq/19057
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https://www.easa.europa.eu/en/the-agency/faqs/bilateral-agreement-basa-related-continuing-airworthiness
https://www.easa.europa.eu/en/the-agency/faqs/continuing-airworthiness
https://www.easa.europa.eu/en/the-agency/faqs/regulations
https://www.easa.europa.eu/document-library/bilateral-agreements/eu-usa
https://www.easa.europa.eu/document-library/bilateral-agreements/eu-canada
https://www.easa.europa.eu/document-library/bilateral-agreements/eu-brazil
https://www.easa.europa.eu/document-library/bilateral-agreements/eu-japan
https://www.easa.europa.eu/document-library/bilateral-agreements/eu-china
https://www.easa.europa.eu/document-library/bilateral-agreements/eu-uk-trade-and-cooperation-agreement
https://www.easa.europa.eu/sk/faq/19057
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