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QUESTION EASA Feedback

1 As we do not intend to conduct full stall 

training tasks, FSTD Standard s.3 does 

not apply hence there is no need for the 

additional SOC describing the 

simulation of the stall model.

Correct – but note s.1 has been re-written and s.2 

applies requiring a SOC, reference AMC9 

FSTD(A).300(a)(3)

1. General, s.2: 

(i) for continuity purposes, the model should 

remain useable beyond the FSTD training 

envelope to the extent to allow completion of the 

recovery training; and 

(ii) where known limitations exist in the 

aerodynamic model for particular stall event 

manoeuvres (such as aeroplane configuration, 

approach-to-stall entry methods, and limited 

range for continuity of the modelling), these 

limitations should be declared in the required 

SOC.
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2 As for the enhanced icing model 

requirement in FSTD Standards d.3, t.1 and 

t.2. A SOC is required to meet AMC 13 

FSTD(A).300 and also 2 objective cases to 

demonstrate the proper implementation and 

performance of the model. If the PRD of the 

FSTD is JAR FSTD A or CS-FSTD A initial 

release do we have to meet the new icing 

model requirement in issue 2 or will 

grandfather right prevails?  If not 

implemented would we be looking at a 

limitation of some sort? Also can we go for 

the enhanced model implementation 

without necessarily adding the 2 QTG cases?

In order to get the full icing credit under 

Issue 2 an SOC is required.

The tests have to be provided as well for

verification.
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3 Specific clarification: 

For existing FSTDs, the high-altitude 

cruise objective test is not required.

1. The requirement for 2.c.(8b) 

requires a test for high-altitude 

cruise (near performance limited 

condition); in addition to the 

second segment climb, and 

approach or landing.

2. The comments section asks to 

refer to AMC9 FSTD(A) 300(b)(2), 

however subsequently states that it 

is not applicable.

3. AMC11 FSTD(A).300 paragraph 

(a) infers that for previously 

qualified FSTDs objective tests are 

only required for the second 

segment climb and approach or 

landing configuration, i.e. the high-

altitude cruise case is not required. 

It is required. The intent was always to include the cruise 

configuration as described in the Explanatory Note to Decision 

2018/006/R (reference section 2.5. What are the benefits and 

drawbacks “Safety improvement by further mitigating/preventing 

loss of control in-flight (LOC-I). Safety would improve due to the 

objective testing provisions which would validate not only the 

cruising configuration, but also the approach and landing 

configurations. Current FSTDs would be qualified to accurately 

reproduce the approach to stall in certain conditions and the 

behaviour of the aeroplane when affected by ice.”)

AMC 11 is meant for previously qualified devices and in some cases 

where the aeroplane being represented may not have the required 

validation data – this AMC allows an acceptable means of providing 

such test data by using a footprint method (when no validation 

data is available).

The approach we adopt is that if any of the elements of Issue 2 are 

missing, then this will be shown in the Qualification Certificate as 

“Restrictions or limitations” to show the users the capabilities of 

the FSTD.
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4 The text in the Comments “ AMC9 

FSTD(A).300(b)(2) is not applicable.” is 

intended to be for FTDs only.

It was not the intention of WP1 to add additional 

requirements for FTD.

Under Validation Test 2.c.(8b) Approach-to-stall 

characteristics in the final column COMMENTS 

were to be added by our document control 

department - "For FTD Flight Conditions required 

for 2nd segment climb and approach or landing 

only. AMC9 FSTD(A).300(b)(2) not applicable "

Unfortunately an extra line was added which 

confuses the way it is written.
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5 1°)   In the table in appendix 1 to CS-FSTD(A).300 Flight Simulation 
Training Devices Standards, it is indicated at line 1.h.3 that « each 
upset prevention and recovery feature programmed at the IOS and 
the associated training manœuvre have been evaluated by a suitably 
qualified pilot ». AMC9 FSTD(A).300 states that « a suitably qualified 
pilot should (…) be familiar with the upset scenarios and associated 
recovery methods as well as the cues necessary to accomplish the 
required training objectives ». What is meant by familiar ?
2°)   In the table in appendix 1 to CS-FSTD(A).300 Flight Simulation 
Training Devices Standards, it is indicated at line 1.s.3 for FSTDs 
qualified for full stall training tasks that « an additional SOC has also 
to include a verification that the FSTD has been evaluated by a 
subject-matter expert pilot acceptable to the competent authority. 
AMC10 indicates in (e)(2) that the SME has « direct experience in 
conducting stall manoeuvres in an aeroplane that shares the same 
type rating as the make, model, and series of the simulated 
aeroplane; this stall experience must include hands-on manipulation 
of the controls at angles of attack sufficient to identify the stall ». By 
requesting « direct experience », does this mean a test pilot or 
equivalent ?

1. See question before.
May be the same person being 
part of the FSTD operator’s team 
confirming that the devices meets 
the requirements before 
presenting it for evaluation by the 
competent authority.

2. See question before.
Full stall training: SOC to be 
provided by the OEM’s SME. The 
operator has to provide a SOC as 
well that the model as provided by 
the OEM has not been modified 
(see AMC10(3)(e)).
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5 3°)  When only the approach to stall option is chosen, 
what is the difference with today’s evaluation of the 
approach to stall, in terms of objective and subjective 
tests, data needed and IOS presentation ? 

4°)   In AMC11 FSTD(A).300 regarding previously qualified 
FSTDs it is indicated that « it may not always be possible 
to provide the required validation data for the new or 
revised objective test cases to support FSTD qualification 
for stall and approach to stall. ». What is meant by « not 
possible » ? For example, if the FSTD operator does not 
wish to pay for additional data, would that be considered 
as « not possible » for this operator ? Will there be a list 
of aircraft types affected ?

5°)   For FSTDs already qualified under CS-FSTD(A) Initial 
Issue or earlier rules, but where the operator wishes to 
include Issue 2 requirements on UPRT, how would this be 
mentioned on the FSTD certificate ?

3. Approach to stall is not an option, it is a 
default. 
Only one additional flight condition case have 
been added for high altitude (clean config) 
and for one of the three stall tests the 
‘turning flight’.
In addition there is an evaluation of the effect 
of airframe icing on stall.

4. “Not possible” in terms of old A/C types 
where no validation data exist. So a footprint 
test done by a suitable SME shall be taken as 
baseline data. 

5. Examples will be given
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5 6°) Is EASA aware of potential difficulties raised by 
some TC holders (e.g. : business aviation) to 
provide additional data to support FSTD 
evaluations to be conducted against provisions of 
CS-FSTD (A) issue 2 ? 

6. Open discussion
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6 1. AMC9 FSTD(A).300(b)(1)(v)
Numerical tolerances are not applicable past the stall 
angle of attack, but must demonstrate correct trend 
through recovery. […]
What does correct trend through recovery exactly mean? 
Is there a difference in the definition between “correct 
trend” and “correct trend and magnitude”?

Example for clarification:
According to flight test data, the aeroplane shows 

“wing-diving” over the right wing in post stall regime 
(according to the particular aeroplane configuration and 
flight condition). Does correct trend mean that it is 
mandatory that the simulator shows the same behaviour 
(tipping over the right wing at the same angle of attack) 
but the roll rate, more specifically time derivation of 
the bank angle, doesn’t matter?

Text taken from FAA Part 60 Change 2 to 
support those FSTD operators who have dual 
(EASA/FAA) qualification. EASA does not 
require training in this area.

FAA to share their experience in this area.
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6 2. AMC11 FSTD(A).300(f)
Objective demonstration tests of engine and airframe icing effects 
(AMC1, FSTD Validation Tests, test 2.i) are not required for 
previously qualified FSTD.

Apart from the Validation Test icing (test 2.i) are there any further 
requirements applicable regarding engine and airframe icing (e.g. 
SoC required in CS FSTD(A).300 (1.t.1)) to previously qualified 
FSTD?

3. ED Decision 2018/006/R of 3 May 2018 issuing the 
Certification Specifications for Aeroplane Flight Simulation 
Training Devices
It  shall  apply  from  the  applicability  date  of  the  related  
Commission  Regulation 7   (which  has  been  prepared based  on  
EASA  Opinion  No 06/2017)  that  introduces  new  requirements  
on  loss  of  control prevention  and recovery training (UPRT) into 
Commission Regulation (EU) No 1178/2011. Upon applicability, it 
shall also apply to FSTDs used for UPRT as per Commission 
Regulation (EU) No 965/2012.

2. SoC requires more information with Issue 2.

3.  Already answered (slide, day 1)
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7 How should the competent authorities define 
the minimum competencies of FI and TI who 
perform UPRT update evaluations? For 
example, should the FI have similar 
competency as the SME?

This is part of the day 2 discussion 
to clarify what authorities consider 
as ‘suitable training’ (see as well 
presentation given by LBA/EASA)



Thank you for your attention


