
FAQ n.99725

FAQs:
Aerodromes, Aerodromes (ADR), Regulations

Question:
ADR.14 Is it correct that Europe has extended powers with respect to the protection
of aerodrome surroundings and that this area will be regulated by Europe?

Answer:
The Basic Regulation ((EU) 2018/1139) in its article 38 talks about the Member States’ and
aerodrome operators’ obligations with respect to the protection of aerodrome
surroundings and the possible European intervention in order to ensure the uniform
application of these obligations. 

Article 38 states that Member States must ensure that the aerodrome located in their
territory are safeguarded against activities and developments in their surroundings, which
may cause unacceptable risks to aircraft using the aerodrome. Examples for such
activities would be for example those that attract wildlife, while development would be
constructions, which represent obstacles in one of the different obstacle limitation
surfaces. 

The article then goes on to say, that aerodrome operators have the task to monitor the
aerodrome surroundings for such activities and developments which may cause risks to
aviation in the surroundings of their aerodromes. They then need to take the necessary
measures to mitigate those risks in as far as this lies in their control or otherwise bring the
risk to the attention of the competent authority of the Member State where the
aerodrome is located.

The Commission shall develop implementing acts to ensure the uniform application of the
article on the basis of the principle laid out in Art. 4 of the Basic Regulation in order to
achieve the objectives laid out in Art. 1, among which the establishment and maintenance
of a high uniform level of civil aviation safety in the Union is the most prominent. 

However, the development of this task will only start at some point after 2021, due to lack
of resources and other priority tasks at this point in time. 
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