
FAQ n.22600

FAQs:
Part-SPO, Air Operations, Regulations

Question:
Now, thanks to Art. 6 (8) of Reg. (EU) 965/2012, I operate non-commercially a twin turbo-
propeller aircraft below 5.7 t MCTOM in accordance with Part-NCO. May I also carry out
non-commercial specialised operations with the same aircraft under Part-NCO?

Answer:
Twin turboprops at or below 5.7 t MCTOM - Reference: Reg. (EU) No 965/2012 on Air
Operations: Article 6(8)

The derogation of Art 6(8) of Regulation 965/2012 does not apply to non-commercial
specialised operations or to commercial operations. It is only applicable to ‘pure’ non-
commercial operations of complex motor-powered aeroplanes with a maximum certificated
take-off mass (MCTOM) at or below 5 700 kg, equipped with turboprop engines. When
operating such aircraft the operators shall comply with Part-NCO, instead of Part-NCC and
Part-ORO.

 

Last updated:
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Link:
https://www.easa.europa.eu/pl/faq/22600
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