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ESEASA

European Union Aviation Safety Agency

FAQ n.19092

FAQs:
Type ratings of a Part-66 licence, Part-66, Continuing Airworthiness, Regulations

Question:

| have passed the aircraft type rating training (TRT) in an approved EASA Part-147
organisation, although | have not completed the basic knowledge training. Is this TRT
valid for life? Would it be possible to endorse it on my Part-66 licence as soon as | get
one?

Answer:
Aircraft type rating training must have been started and be completed within the 3 years
preceding the application for a type rating endorsement (Part-66, Appendix I, paragraph 1).

It does not make sense to attend in the first instance a TRT course with the intent of getting this
TRT later endorsed on the maintenance licence for two main reasons:

o At the time the TRT is gained, the holder has no licence and it may take more than 3 years
before the applicant is compliant with the basic knowledge (66.A.25), as well as the
experience requirements (66.A.30). Therefore the applicant runs the risk to get its TRT
certificate expired at the time he applies for the licence and the TRT endorsement; and

o From an intellectual point of view, it is not logical to demonstrate maintenance competence
on a specific aircraft type without having acquired the basic knowledge, skills and attitude
related to the maintenance and the technologies used in aviation, in general.

Legally speaking the situation is not forbidden. However be sure that you get your licence
within the three-year timeframe from the date you started the TRT course [see Part-66
Appendix Il 1.(a)(iv) and (b)(v)].
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