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ESEASA

European Union Aviation Safety Agency

FAQ n.139828

FAQs:
Scope/Applicability, Air Traffic Management / Air Navigation Services (ATM/ANS) ground

equipment, Regulations

Question:

Does the conformity assessment framework for ATM/ANS ground equipment, including
Commission Implementing Regulation (EU) 2023/1771, apply to flight procedure design
(FPD) providers?

Answer:
ATM/ANS equipment used in support of FPD services is out of the scope of Regulation (EU)
2023/1768. Articles 4, 5, and 6 of that Regulation determine what ATM/ANS equipment is

subject to conformity assessment. Equipment supporting FPD, data services (DAT) and other

network functions (other than air traffic flow management (ATFM)) is not listed, and thus FPD is

not within the scope of Regulation (EU) 2023/1768.

However, FPD organisations are within the scope of Regulation (EU) 2017/3783. This includes
the latest amendment to Regulation (EU) 2017/373, i.e. Regulation (EU) 2032/1771. This
amendment applies to FPD in its entirety. Indeed, GM1 ATM/ANS.OR.A.045(g)(4) to Regulation
(EU) 2017/373 is intended to explain this aspect. In short, point ATM/ANS.OR.A.045(g) applies
to FPD, in particular its point 4, because this equipment does not fall within points 1, 2, or 3.

In summary, for equipment used in the provision of FPD services, the Conformity Assessment
Regulation (i.e. Regulation (EU) 2023/1768) does not apply . However, Regulation (EU)
2017/373, as amended by Regulation (EU) 2023/1771, does apply.
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