
FAQ n.116464

FAQs:
Once in the air, Provisions applicable to both ‘open’ and ’specific’ category, Drones (UAS),
Regulations

Question:
Can I fly over people?

Answer:
Generally when you operate in the ‘open’ category, you are not allowed to fly over uninvolved
people, unless you have a privately built drone with a weight below 250 g or a drone purchased
on the market with a  class identification label0 or 1 mark. In any case, try to minimise the time
during which you fly over people.

If you have a drone with a CE class 2 mark, under subcategory A2, as a general rule, keep the
UA at a lateral distance from any uninvolved person that is not less than the height at which the
drone is flying (this is the ‘1:1 rule’, i.e. if the UA is flying at a height of 40 m, the distance from
any uninvolved person should be at least 40 m), and never fly closer than 30 metres
horizontally from any uninvolved person. If your drone is equipped with a low-speed mode
function and this is active, you can fly as close as 5 metres from uninvolved people. 
 

Distance from uninvolved people in the case of flying with a class C2 drone

In all other cases (drones with  class identification label3, 4, 5 or 6 marks or privately built and
heavier than 250 g), you need to ensure that no uninvolved people are present within the range
of the operation.
 

Regulatory reference: article 4 (1) (c) and UAS.OPEN.040 of EU regulation 2019/947.
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