
FAQ n.139154

FAQs:
Application for DPO, Air Traffic Management / Air Navigation Services (ATM/ANS) ground
equipment, Regulations

Question:
If a manufacturing company has several subsidiaries in several countries, is a DPO
certificate expected for each of the subsidiaries or would there be a way to get an
overall for the entire company?

Answer:
Any natural or legal person who has demonstrated, or is set to demonstrate, their capability to
design or produce ATM/ANS equipment, may apply for a design or production organisation
approval under the conditions laid down in EU IR 2023/1769.

In this context, if the legal entity has formalized control over other legal entities (i.e.,
subsidiaries), then these subsidiaries can be covered by the DPO approval. For example, if the
legal corporate entity (aka the “parent company”) submits an application as DPO, then it can
choose to include subsidiary organisations under Section 2.3 “Additional Locations” on the
DPO application form.

However, be aware that this is not simply a matter of legal definition on paper. The DPO
applicant must demonstrate that all subsidiaries are also meeting the requirements needed for
DPO approval (e.g., competencies, procedures, etc).

In accordance with ATM/ANS.EQMT.CERT.005 on Eligibility, any natural or legal person who
has demonstrated, or is in the process of demonstrating (i.e. is an applicant), their design
capability in accordance with point ATM/ANS.EQMT.CERT.010, may apply for the issuance of
an ATM/ANS equipment certificate.

A DPO needs an organisation approval at latest by September 2028, but it could already apply
now. Formally speaking, the certification process of an ATM/ANS equipment could be launched
during the DPO approval process. However, it should be noted that the certificate of ATM/ANS
equipment could be issued by EASA only after the DPO is approved. The same applies for an
ATM/ANS equipment declaration of design compliance; the DPO could issue the declaration
but only after the DPO approval is completed and issued.
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