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ESEASA

European Union Aviation Safety Agency

FAQ n.22615

FAQs:
Part-SPO, Air Operations, Regulations

Question:
Does Regulation (EU) No 965/2012 also apply to third-country operators that conduct
specialised operations in an EU Member State?

Answer:
Third country operators — non-EU countries and non-EEE countries - Reference: Reg. (EU) No

965/2012 on air operations

Specialised operations (SPO) performed by third-country operators into, within, or out of the
EASA Member States are not subject to Regulation (EU) No 965/2012 (Part-SPO) or
Commission Regulation (EU) No 452/2014 (Part-TCO), unless conducted under an approved
wet lease-in agreement signed by an EU commercial SPO operator (ORO.SPO.100). For
stand-alone third-country SPO, EU law does not require prior safety authorisation for such
operations, however those operations (and their aircrew and aircraft) must comply, as per
Article 59 of Regulation (EU) 2018/1139, with the applicable ICAO standard — or to the extent
that there are no such standards with the essential requirements of the above-mentioned
Regulation — as well as EU requirements regarding use of the airspace when operating in the
Single European Sky.

In addition, in case the aircraft performing such operations is registered in an EASA Member
State, the crew must comply with the EU aircrew requirements, unless responsibilities for the
regulatory oversight of the aircraft has been transferred by the EASA Member State to the third
country concerned. For further details concerning conditions for conducting SPO by a TCO in
EASA Member States, including eventual need for obtaining permits for conducting this type of
professional activity, please contact the Member State of the intended operations, as EASA is
not responsible for oversight of these type of operations.
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