
FAQ n.19097

FAQs:
OJT (On the Job Training) for a Part-66 licence, Part-66, Continuing Airworthiness,
Regulations

Question:
Since the OJT is intended for the first aircraft type endorsement within a given licence
(sub)category, does this mean that it can be performed on different aircraft types typical
for that (sub)category?

Answer:
OJT shall be performed on the aircraft type for which the applicant is seeking type
endorsement. The objective of the OJT is to gain the required competence and experience in
performing safe maintenance on that particular aircraft type.

However, a certain number of tasks may be performed on other aircraft type(s) (typically from
the same manufacturer), only in the cases where such tasks are very similar to the tasks
applicable to the aircraft type for which the candidate seeks the type endorsement. The AMC to
section 6. of Appendix III to Part-66 states: “Tasks should be selected among those applicable
to type of aircraft and licence (sub)category applied for.” Tasks applicable to the aircraft type
may be found also on other aircraft types, perhaps not many, but some may fulfil the
requirement. A good example would be same engine types installed on different aircraft types
(i.e. CFM56 installed on A320 Family and B737). The location of LRUs, oil servicing, IDG,
generator, filter change, engine standard practices, etc., those tasks often do not depend on
the specific aircraft type (even could be performed off-wing or on spare engine), except the
tasks belonging to the airframe - engine interface. The similar can also be applied for the same
type of APU installed on different aircraft types or a limited number of other
components/systems. Consequently, this may be acceptable, if properly justified to the
competent authority within the MOE Chapter 3.15. This flexibility provision is applicable for
a limited number of tasks and should not be used to conduct the entire OJT on other
aircraft type(s) showing similarities.
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https://www.easa.europa.eu/en/the-agency/faqs/ojt-job-training-part-66-licence
https://www.easa.europa.eu/en/the-agency/faqs/part-66
https://www.easa.europa.eu/en/the-agency/faqs/continuing-airworthiness
https://www.easa.europa.eu/en/the-agency/faqs/regulations
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