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ESEASA

European Union Aviation Safety Agency

FAQ n.19085

FAQs:
Basic Part-66 licence (without type rating), Part-66, Continuing Airworthiness, Regulations

Question:
Where do | gain the required basic maintenance experience? Is it mandatory to gain the
required maintenance experience in an EASA approved Part-145 organisation?

Answer:

According to point 66.A.30(e), experience in aircraft maintenance gained in organisations not
approved in accordance with Part-145 or Part-CAO — for example in the following
environments: FAR-145, armed forces, coast guard, police, nationally approved organisations,
organisations approved by non-EASA Member States, or in aircraft manufacturing, etc. - may
be recognised to achieve the experience required in 66.A.30(a), when such maintenance is
equivalent to that required by Part-66 as established by the competent authority.

However, at least part of the basic experience shall be gained in an EASA-approved Part-
145 or Part-CAO organisation (or under the supervision of independent certifying staff): the
AMC to point 66.A.30(e) states that as a minimum, experience in aircraft maintenance
organisation(s) that is (are) approved in accordance with Part-145 or Part-CAO should be:

(1) for categories A and L: 6 months;
(2) for categories B1, B2, B2L, B3 and C: 12 months.

Consequently, please contact the competent authority where you intend to apply for a licence,
in order to check whether the basic experience you have is equivalent to that required by Part-
66, with detailed information on the type of aircraft, its operation and the nature of the work and
respect, as a minimum, the periods set in this AMC for the experience gained in Part-145
and/or Part-CAO organisations.
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https://www.easa.europa.eu/en/the-agency/faqs/basic-part-66-licence-without-type-rating
https://www.easa.europa.eu/en/the-agency/faqs/part-66
https://www.easa.europa.eu/en/the-agency/faqs/continuing-airworthiness
https://www.easa.europa.eu/en/the-agency/faqs/regulations
https://www.easa.europa.eu/lv/faq/19085

	FAQ n.19085
	Question
	Answer


