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ESEASA

European Union Aviation Safety Agency

FAQ n.139829

FAQs:
Scope/Applicability, Air Traffic Management / Air Navigation Services (ATM/ANS) ground

equipment, Regulations

Question:

Does a military surveillance station fall under the equipment of Regulation (EU)
2023/1768 if an air navigation service provider (ANSP) chooses to make use of the
surveillance data for Air Traffic Management / Air Navigation Services (ATM/ANS)
provision?

Answer:
No. However, military services or equipment used for civilian purposes by an ANSP are not fully
excluded from the scope of the Regulation.

Article 2 of the Basic Regulation (Regulation (EU) 2018/1139) excludes from its scope

ATM/ANS systems and constituents provided or made available by the military. However, in
accordance with Article 2(5)(b) of the Basic Regulation, Member States shall ensure that those
military ATM/ANS or equipment offer a level of safety and interoperability with civil systems that
is as effective as that resulting from the application of the essential requirements that are laid
out in the Basic Regulation.

In other words, the military service or equipment provider is not bound by the implementing
rules (i.e. Regulations (EU) 2023/1768 and 2023/1769) and is not required to apply the
requirements defined in Regulation (EU) 2023/1768. However, Members States are required to

demonstrate that military ATM/ANS or equipment provides a level of safety and interoperability
that is as effective as civil systems that are developed on the basis of Regulation (EU)
2023/1768. This is in addition to assessments performed by the ATM/ANS provider and any
Service Level Agreement (SLA).

For example, this could be achieved by applying (and demonstrating compliance to) the
requirements of Regulation (EU) 2023/1768. It could also be achieved by demonstrating that
the standards and requirements used to develop the military ATM/ANS or equipment (e.g.
military standards) are equivalent to the standards and requirements defined in Regulation (EU)
2023/1768. This demonstration that the equipment provides a level of safety and
interoperability as effective as civil systems is to be made available, upon request, to any civil
ANSP intending to make use of the military equipment in the provision of their services.


https://www.easa.europa.eu/en/the-agency/faqs/scopeapplicability
https://www.easa.europa.eu/en/the-agency/faqs/air-traffic-management-air-navigation-services-atmans-ground-equipment
https://www.easa.europa.eu/en/the-agency/faqs/regulations
https://www.easa.europa.eu/en/document-library/regulations/regulation-eu-20181139
https://www.easa.europa.eu/en/document-library/regulations/commission-delegated-regulation-eu-20231768
https://www.easa.europa.eu/en/document-library/regulations/commission-implementing-regulation-eu-20231769
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Finally, there is an obligation to EASA, when monitoring Member States’ compliance with the
Basic Regulation through the standardisation processes, to verify that the process/criteria used
by Member States (to determine that military services or equipment are “as effective as” the
systems and equipment produced under Regulation (EU) 2023/1768) are coherent and aligned,
and achieve that objective.

Please see below for the relevant regulatory references.
Recital 9 of the Basic Regulation states:

“(9) Aerodromes that are controlled and operated by the military, as well as air traffic
management and air navigation services (‘ATM/ANS’) that are provided or made available by
the military, should be excluded from the scope of this Regulation. However, Member States
should ensure, in accordance with their national law, that such aerodromes, when opened to
the public, and such ATM/ANS when serving air traffic to which Regulation (EC) No 549/2004
of the European Parliament and of the Council (1) applies, offer a level of safety and
interoperability with civil systems that is as effective as that resulting from the application of the
essential requirements for aerodromes and ATM/ANS set out in this Regulation.”

Article 2(3) 3 states:

“3. This Regulation shall not apply to ... (c) ATM/ANS, including systems and constituents,
personnel and organisations, that are provided or made available by the military;”

Article 2(5) states:

“5. Without prejudice to national security and defence requirements, and Article 7(5) of
Regulation (EC) No 550/2004 of the European Parliament and of the Council (1), Member
States shall ensure that:

(a) the facilities referred to in point (b) of the first subparagraph of paragraph 3 of this Article
that are open to public use; and

(b) the ATM/ANS referred to in point (c) of the first subparagraph of paragraph 3 of this Article
that are provided to air traffic to which Regulation (EC) No 549/2004 applies,

offer a level of safety and interoperability with civil systems that is as effective as that resulting
from the application of the essential requirements set out in Annexes VIl and VIl to this
Regulation.”
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