
FAQ n.47696

FAQs:
AMP (Aircraft Maintenance Programme), Part-M, Continuing Airworthiness, Regulations

Question:
Can a competent authority require the owner/CAMO/CAO to include national
requirements in the Aircraft Maintenance Programme (AMP), based on M.A.302(d)(1)?

Answer:
Although the Member State’s competent authorities are responsible for approving the AMP, the
intention of the rule is that they should not impose aeronautical instructions (such as national
requirements) in addition to the instructions for continuing airworthiness (ICA) issued by the
design approval holder during the certification process with the Agency. The Agency is, on
behalf of the Member States, the competent authority for initial airworthiness as per Article
77(1) of Regulation (EU) 2018/1139 (the EASA ‘Basic Regulation’). Following M.A.302(d)(2),
those ICA shall be the basis to develop an AMP.

Nevertheless, competent authorities may issue alternate instructions to ICA when such
instructions aim to offer flexibility to the operator [AMC M.A.302(d) point (2)].

Additionally, the mentioned AMC facilitates the rare case, where there has been no ICA issued
by the design approval holder for a particular aircraft, modification, repair or STC
(Supplemental Type Certificate): competent authorities may issue relevant instructions for the
AMP in this case.

Remarks:

The airworthiness (initial and continuing) of the aircraft for which the Basic Regulation is
not applicable, has to comply solely with the national rules of the state of registry; and
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https://www.easa.europa.eu/en/the-agency/faqs/amp-aircraft-maintenance-programme
https://www.easa.europa.eu/en/the-agency/faqs/part-m
https://www.easa.europa.eu/en/the-agency/faqs/continuing-airworthiness
https://www.easa.europa.eu/en/the-agency/faqs/regulations
https://eur-lex.europa.eu/legal-content/EN/TXT/PDF/?uri=CELEX:32018R1139&qid=1551347892222&from=EN


There is no equivalent of US CFR Title 14 Part-43 Appendix E/Part-91 (§91.411) or Part-
43 Appendix F/Part-91 (§91.413) in the EU system.
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