
FAQ n.47404

FAQs:
Continuing airworthiness - General, Continuing Airworthiness, Regulations

Question:
Where can I find the continuing airworthiness requirements for third-
country registered aircraft used by EU operator/owner?

Answer:
The European Implementing Rules for continuing airworthiness (EU) 1321/2014 do
apply to third-country registered aircraft if:

The regulatory safety oversight of such aircraft has been delegated to one of
the Member States (*), in which case Part-M (Annex I) or Part-ML (Annex Vb)
applies [see Article 3(1) of Regulation (EU) No 1321/2014] or
The aircraft is dry leased-in by an EU licenced air carrier, in which case Part-T
(Annex Va) is applicable [see Article 3(6) of Regulation (EU) No 1321/2014].

When third-country registered aircraft are not captured by above-mentioned cases,
it is advised to go back to the foundation of the EASA system, namely the Basic
Regulation (BR), i.e. Regulation (EU) 2018/1139.

Reference should be made to Annex V (Essential requirements for air
operations) in accordance with Article 29 for the aircraft described in Article 2(1)
(b)(ii) (aircraft registered in a third country and operated by an aircraft operator
established, residing or with a principal place of business in the territory to which
the Treaties apply). Point 6 in Annex V  of the BR describes air operations
requirements related to continuing airworthiness, such as the requirement for
release to service, pre-flight inspection, maintenance programme, records, … Being
part of an Annex relevant to air operations, these requirements have to be
overseen by the competent authority of the state of the operator.

Furthermore, as required by point 8 of Annex V of the BR, for commercial air
transport and other operations subject to a certification or declaration
requirement performed with aeroplanes, helicopters or tilt rotor aircraft,
the continuing airworthiness management and maintenance tasks shall be
controlled by an organisation, whose obligations (such as establishment of a
management system) are referred to in points 8.8 and 8.9 of Annex V.
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https://www.easa.europa.eu/en/the-agency/faqs/continuing-airworthiness
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https://eur-lex.europa.eu/legal-content/EN/TXT/PDF/?uri=CELEX:32018R1139&qid=1551347892222&from=EN


(*) – The transfer of a state’s oversight responsibility is addressed in Article 83bis
bis of Chicago Convention. 
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