
FAQ n.19407

FAQs:
Alternative Method of Compliance (AMOC) to an Airworthiness Directive (AD)

Question:
For EU registered aircraft being non-EU products, does EASA
automatically accept AMOCs approved by the State of Design authority?

Answer:
If the State of Design (SoD) is the USA, Canada or Brazil: The Technical
Implementation Procedures for Airworthiness and Environmental Certification
(TIP) between EASA and FAA (resp. TCCA for Canada and ANAC for Brazil)
contain provisions for the EASA acceptance of some SoD approved AMOCs. In
such cases, no further application to EASA is necessary for European registered
aircraft. See the relevant TIP for conditions.
For all other State of Design countries, or if the AMOC approval is not held by
the TC / STC Holder of the product to which the AD applies: An AMOC
application must be submitted to EASA using FO.CAP.00042. The prior issuance
of an equivalent AMOC approval by the State of Design authority is
recommended and likely to facilitate the EASA AMOC approval process. Only
after EASA approval could such an AMOC be applied to aircraft registered in EU
Member States or associated countries (the latter as per Article 129 of
the Basic Regulation).
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