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ESEASA

European Union Aviation Safety Agency

FAQ n.19128

FAQs:
Air Operations - General, Air Operations, Regulations

Question:

Would there be a restriction that requires baby bassinets to be removed
and stowed during in-flight turbulent weather conditions? Where is it
documented?

Answer:
Reference: CS-25 (Large Aeroplanes)

Baby bassinets are currently included in a certification process of the particular
aircraft in which they will be installed; baby bassinets are not certified as a
separate device and they are not certified for taxi, take-off, landing and turbulent
weather conditions. Placards advising on their stowage during taxi, take-off,
landing and turbulence are required either at the location where baby bassinets will
be fixed to the aircraft structure (e.g. bulkhead) or a clearly visible instruction
advising on the same must be in place on the baby bassinet itself.

Because of the standard fixation of the unit, they are not stable during turbulence,
they may swing up and down, and therefore they must be stowed during
turbulence.

The placarding requirements are related to the general certification requirements
on placarding and intended function in accordance with Certifications Specifications

equipment. The applicable reference paragraph is CS 25.1301, 25.1541. There is
no specific mention of baby bassinets, however, equipment installed in an aircraft
must meet the applicable requirements of the certification basis, the equipment
specifications (if available) or aircraft manufacturer specifications (if available), or
NAA requirements applicable to the operation of the aircraft.

For any questions on certification matters, do not hesitate to contact EASA
Certification directorate.


https://www.easa.europa.eu/en/the-agency/faqs/air-operations-general
https://www.easa.europa.eu/en/the-agency/faqs/air-operations
https://www.easa.europa.eu/en/the-agency/faqs/regulations
https://www.easa.europa.eu/document-library/agency-decisions/ed-decision-2012008r
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