
FAQ n.19075

FAQs:
Examination, Part-147, Continuing Airworthiness, Regulations

Question:
Should examiners be specialists in the subjects, or can they be
responsible for the proper conduct of the examination without being
responsible for the content?

Answer:
“Examiner” should be here understood as “invigilator” (i.e. the personnel
responsible for merely running the examination).

The examiners (invigilators) are not required to be experts in the subjects
examined when relative to the MCQs in accordance with Appendix II to Part-66.
However, the assessment  of essay questions as part of the basic knowledge has to
be conducted by knowledgeable personnel with the help of a standard reply.
Eventually, the invigilators must be trained to the examination process.

Examiners should demonstrate a clear understanding of the examination standard
required by Part-66 and have a responsible attitude to the conduct of examinations
such that the highest integrity is ensured. (GM 147.A.105(g)).

Regarding the type training examination and assessment standard as well as type
examination standard as described in Part-66, Appendix III, paragraphs 4 and 5, the
theoretical element examination can follow the same principle as above; however,
for the practical element assessment, the examiner(s) must be appropriately
qualified. Further provisions are available in Appendix III to AMC to Part-66.
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