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ESEASA

European Union Aviation Safety Agency

FAQ n.139201

FAQs:
Conformity assessment during the transition period, Air Traffic Management / Air

Navigation Services (ATM/ANS) ground equipment, Regulations

Question:

For SoC and DoV, we assume that the issuance of existing DoVs will be
simply replaced by the issuance of SoCs (at least within the transitional
period until 2028, once the DoV or its part are to be change). Is this
correct?

Answer:
During the transition period (13 September 2028):

e ATM/ANS equipment subject to certification and ATM/ANS equipment subject to
declaration of design compliance shall be deemed to have been issued with a
certificate or declaration respectively in accordance with Article 4 or Article 5
on a provision basis, i.e. unless the Agency determine based on an assessment
that such ATM/ANS equipment does not ensure a level of safety, security,
performance and interoperability equivalent to that required by Regulation
(EU) 2018/1139 and the new delegated act.

e ATM/ANS equipment which is subject to a statement of compliance, the EC
declarations of verification (DoV) of systems that have been issued shall
continue to be valid for an unlimited duration and shall be deemed to have a
statement of compliance pursuant to Article 6 of the new delegated act.
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