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ESEASA

European Union Aviation Safety Agency

FAQ n.136160

FAQs:
Design certificates and design organisation approvals - Restrictive measures

Russia, EU restrictive measures against Russia

Question:

Am | allowed to send any type of technical information, including safety
information related to the design, to my customer in Russia, or maintain
my Russian customer’s access to my dedicated IT system for such
information (e.g. service bulletins, manuals)?

Answer:

No, the provision of technical information, including safety information related to
the design, is considered technical assistance to manufacture, maintenance and/or
use of an aircraft under the sanctions. Please refer to the definition of “technical
assistance” set in Article 1(c) of Regulation (EU) No 833/2014, as amended by
Regulation (EU) 2022/328. Only information accessible to the public (e.g. EASA
Safety Publications Tool - Airworthiness Directive website) remains accessible to
Russian customers.
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