
FAQ n.115368

FAQs:
Airspace Usage requirements – DLS/CPDLC (controller-pilot data link
communication), Airspace Usage requirements, Regulations

Question:
Are there any exemptions available for operators through the regulatory
framework of the DLS IR?

Answer:
The DLS IR provides operators with a number of conditions under which permanent
exemptions (where applicable) from the requirement to equip with data link
capability are possible. 
These conditions can be summarised as follows:

1. operator/aircraft falls under one of the criteria listed in Article 3(3) of the DLS
IR, or

2. the aircraft type/model is listed EC Implementing Decision 2019/2012

Even if the DLS IR equipage requirements are not applicable for some operators,
they may still choose to comply with the DLS IR. In this case, compliance with all
applicable parts of the DLS IR is expected.
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