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ESEASA

European Union Aviation Safety Agency

FAQ n.140275

FAQs:
Categorisation of systems or equipment, Air Traffic Management / Air Navigation Services

(ATM/ANS) ground equipment, Regulations

Question:

Article 4 states that "equipment supporting air traffic control (ATC) services when
enabling the separation of aircraft or the prevention of collisions” should undergo
certification. And Article 6 specifies that system used for meteorological services (MET)
should have a statement of compliance (SoC) that "...supports air traffic services,
communication, navigation or surveillance services, airspace management, air traffic
flow management, aeronautical information services or meteorological services." Is the
weather system used in towers classified as a system that "prevents collisions" (with
the ground) or as a MET system? Should the system provide the controller with the
wrong mean sea level pressure (QNH) or misleading runway visual range (RVR), it could
have an impact on the separation. We all remember the incident in Paris where the
wrong QNH almost led to an accident. How should it be classified? For certification or
SoC?

Answer:

GM1 Article 4 Certification of ATM/ANS equipment; Article 5 Declaration of design compliance
of the ATM/ANS equipment; Article 6 Statement of compliance of the AMC & GM Regulation
(EU) 2023/1768 at Issue 1 provides examples of which means of conformity assessment

applies to various types of ATM/ANS equipment.

Item 8 of the table in GM1 notes that meteorological services (MET) typically fall under Article 6
"Statement of Compliance".
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