
FAQ n.139289

FAQs:
Applicability, Information Security (Part-IS)

Question:
My organisation has to comply with Directive (EU) 2022/2555 (the ‘NIS 2 Directive’). Does
it also have to comply with Part-IS or is it considered covered?

Answer:
According to the Guidelines provided by the European Commission on ‘sector-specific Union
legal acts’, Part-IS does not fall under the category of ‘Lex Specialis’ (refer to Article 4 of the
NIS 2 Directive). This is mainly due to the specific scope of the information security
management system (ISMS) legislation as compared to the broader approach of the NIS 2
Directive. However, EASA is working with the European Commission to have Part-IS
compliance ‘credited’ in the context of NIS 2 compliance. This can be achieved either during
the incorporation of the Directive into national legislation or during the implementation phase.
Further guidance on this topic will be provided in 2025.

Last updated:
10/12/2024

Link:
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