
FAQ n.136740

FAQs:
Instructions for Continued Airworthiness (ICA), Initial Airworthiness, Regulations

Question:
Does point 21.A.90C(c) imply that we may encounter non-ALS changes which can be
minor with/without additional work to demonstrate compliance and major? Should a
TCH process start with the identification of the affected requirements, to determine, for
non-ALS ICA changes, if they can take benefit of point 21.A.90C(c)?

Answer:
In general, type certificate changes can be minor without showing of compliance, minor with
showing of compliance and major.

For non-ALS ICA changes, the GM1 21.A.90C is proposing a different perspective on how the
stand-alone changes have to be considered:

'[...] Stand-alone changes are usually straightforward changes, and are not considered to

require additional work in order to show compliance. However, they must be managed in

accordance with a process accepted by EASA under point 21.A.239 or point 21.A.14(b), for

discharging the obligation to keep the ICA up to date and to cover aspects like

preparation/verification/release in accordance with their respective AMC/GM material.

Examples of changes that may require additional activities in order to show compliance are

changes to the CDCCL, and EWIS ICA.'

Also, App. A to GM 21.A.91, section 10, is listing cases where compliance needs to be
demonstrated (in this respect, the section contains examples of major changes).

The TCH process may document this kind of approach - i.e. a list of examples of stand-alone
changes which require additional compliance demonstration as either major or minor. When a
change is within the list, a classification on airworthiness criteria should be performed (with the
identification of applicable requirements).
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https://www.easa.europa.eu/en/the-agency/faqs/instructions-continued-airworthiness-ica
https://www.easa.europa.eu/en/the-agency/faqs/initial-airworthiness
https://www.easa.europa.eu/en/the-agency/faqs/regulations
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