
FAQ n.139155

FAQs:
Application for DPO, Air Traffic Management / Air Navigation Services (ATM/ANS) ground
equipment, Regulations

Question:
Which cost can be expected to perform a DPO approval? (external cost, e.g. to be paid to
EASA)

Answer:
An estimate of workload connected with the approval procedure is provided by EASA as part of
the quotation that may be requested in the application. As DPO is an entirely new domain for
the Agency, these activities in accordance with the principles in the F&C regulation will be
charged on an hourly rate basis. This is stated under Chapter IV, Article 21, Subparagraph 2
(page 10 of Regulation 2019/2153):

“The hourly rates set out in Part II of the Annex shall apply as of the entry into force of this
Regulation to any tasks ongoing at the entry into force of this Regulation and for which fees or
charges are calculated on an hourly basis.”

The level of effort depends on a number of specific factors linked to the organization itself and
the type of equipment under consideration, so the assessment is done based on the
documentation and exposition of activities accompanying the application. This is why EASA
only provides detailed estimates in conjunction with a submitted application. The following
provides additional detail:

An applicant is entitled to request a financial quotation, and the Agency will provide the
quotation before starting the investigation. This ensures that the DPO applicant has all the
financial elements to make a business decision. An applicant can request a financial
estimate (including working hours) via point 8 of the Application form. After submitting the
application, EASA will reply with a quotation of estimated cost. Invoicing will be done
based on the actual effort.
The production of the estimate should not last more than a few working days, in parallel to
the assessment of technical and administrative eligibility of the application, and the
information is provided to the applicant. Procedurally, there is a maximum period of 90
days for the applicant to evaluate the quote and accept it.
If the applicant would decide not to accept the quotation, there would be no fees/charges
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incurred. The investigation would start once the quotation is accepted.
It is also important to be aware that an approved DPO organisation will incur additional
costs under the EASA oversight activity. This oversight activity will also be invoiced for
hours worked and travel costs.

If an organization has other questions linked to filling out the DPO application forms or about
the logic applied to the initial investigation in order to better prepare the approach, it is possible
to schedule a “pre-application” meeting with EASA to clarify specific points before an
application is formally submitted.
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