
FAQ n.139169

FAQs:
Categorisation of systems or equipment, Air Traffic Management / Air Navigation Services
(ATM/ANS) ground equipment, Regulations

Question:
Does a primary surveillance radar (PSR) being provided to the European Union require
certification under Regulation (EU) 2023/1768? If so, are there any published detailed
specifications (DSs) for PSRs?

Answer:
No, the PSR that only performs the surveillance function does not require certification.

Since the PSR is used to provide surveillance data for the purpose of ensuring safe and
interoperable air navigation, it is considered ATM/ANS equipment that falls under Article 5(1)(b)
of Commission Delegated Regulation (EU) 2023/1768. Therefore, a PSR would require a
declaration of design compliance (see also Annex III to Regulation (EU) 2023/1768) rather than
certification.

At the moment, DSs only contain general requirements for PSRs, but no specific technical
requirements. However, DSs will follow regular updates in accordance with Rulemaking Task
(RMT).0744.
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