
FAQ n.70141

FAQs:
Basic Regulation, Regulations

Question:
Which kind of measures can the Commission apply against the National aviation
authorities who do not comply with their obligations deriving from Regulation (EU) No
2018/1139 and of the delegated and implementing acts?

Answer:
The implementation of the Basic Regulation and its implementing rules by Member States is
subject to the European Union oversight. According to Article 85 of the Basic Regulation -
Monitoring of Member States - the Agency shall assist the Commission in monitoring such
implementation by conducting standardisation inspections and monitoring activities. Upon the
standardisation inspection the Agency establishes an inspection report where it addresses
findings identified during the inspection and which will be sent to the Member State concerned
and to the Commission. In cases of non-compliance, the Commission may initiate an
infringement procedure.

Additionally, in accordance with Article 67, the Commission, on its own initiative or at the
request of a Member State or the Agency, may initiate a comitology procedure to decide
whether a certificate issued or declaration made in accordance with the Basic Regulation or of
delegated and implementing acts adopted on the basis thereof, effectively complies with them.
In case of non-compliance, the Commission shall require, based on a recommendation of
EASA, the Member State responsible of the oversight of a certificate to take appropriate
corrective action, such as limitation or suspension of that certificate. Moreover, once the
Commission issues such a decision, the obligation of mutual recognition of certificates ceases
to apply to the other Member States. Once the Commission has sufficient evidence that
appropriate corrective action has been taken, it will decide that mutual recognition shall be
restored.

The oversight support mechanism in Article 66 is a new mechanism foreseen in the Basic
Regulation meant to deal with situations where the Member State has shown a serious and
persisting failure in complying with the safety provisions; in other words, it is a tool to react to
immediate safety concerns. Article 66 of the Basic Regulation provides that in certain cases
and only when the conditions described in the article the Commission can request the Member
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State concerned and EASA to establish jointly a temporary technical assistance programme,
where the Agency would help the Member State to restore the acceptable level of safety. In
accordance to Article 66 (2), during the oversight support programme, the Member State and
the Agency would work together and the operations in the affected Member State can continue
while the deficiencies are corrected, hence no negative impact to the aviation industry in the
concerned Member State. 

It is also important to note, that differently to Articles 64 and 65 of the new Basic Regulation,
the support mechanism does not result in reallocation of responsibilities for the tasks related to
certification, oversight and enforcement. This means that even during the oversight support
programme, the Member State concerned remains responsible for its tasks, Article 66 (2).  

While the Commission has a power to request that the Member State concerned and EASA
establish an oversight support programme and the Member State concerned should make all
possible efforts to restore its ability to perform its tasks, the article also provides a Member
State a possibility to step out from the programme. If the Member State concerned recognises
that the programme cannot be successfully implemented as planned, it should inform the
Commission, and either reallocate responsibility for the certification, oversight and enforcement
tasks to which the deficiencies pertain to the Agency or another Member State, or take other
measures to resolve the deficiencies (Article 66(4). 
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