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ESEASA

European Union Aviation Safety Agency

FAQ n.19345

FAQs:
E - Charging of travel costs, Fees & Charges — FAQ

Question:
E.1 - Are travel costs included in Fees and Charges?

Answer:
Not all travel costs are included in fees or charges; they are charged separately under the
following conditions:

o For certification tasks, the fee corresponding to the task does not include the travel costs
outside the EU member states (Article 6 (1) and (2) of Implementing Regulation
2019/2153.

o For services related to certification tasks, the travel costs are charged in the same

manner as the certification task (Article 6 (1) and (2)).

» For training services subject to charges, as defined in PART lla of the Annex to CIR
(EU) 2019/2153 , the cost of travel within and outside the EU member states shall be
invoiced in addition to the charges due.

« All travel costs shall be divided accordingly amongst applicants if an expert worked on
more than one project in the course of a single trip.

o An itemized breakdown of costs shall be provided without supporting documents (e.g.
hotel bills, air fare) to protect the personal and financial data of the experts involved
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