
FAQ n.142356

FAQs:
Applicability, Information Security (Part-IS)

Question:
If the Member State decides to designate another entity to fulfil the assigned role and
responsibilities of the competent authority according to Article 6(2) of Implementing
Regulation (EU) 2023/203, which authority will Annex I (Part-IS.AR) to that Regulation
apply to? To the designated entity or to the competent authority identified in Article
6(1)?

Answer:
The applicability of Part-IS.AR (authority requirements) is specified in the implementing rules for
each specific domain under the relevant authority requirements (e.g. for authorities designated
in accordance with Annex II (Part-145) to Commission Regulation (EU) No 1321/2014, see
point 145.B.200). This applicability has been introduced by means of an amendment to the
already existing authority requirements for the establishment of a management system.
Therefore, these requirements apply regardless of how roles and responsibilities are allocated
to an independent and autonomous entity designated by the Member State under Article 6(2) of
Part-IS.AR.

At the same time, there are no provisions for the implementation of an ISMS derived from Part-
IS that apply to the independent and autonomous entity designated by the State in accordance
with Art. 6.2 of Part-IS.
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