
FAQ n.141756

FAQs:
Categorisation of systems or equipment, Air Traffic Management / Air Navigation Services
(ATM/ANS) ground equipment, Regulations

Question:
Is the video wall included in the attestation process, and if so, under what level of
attestation?

Answer:
To determine the appropriate attestation category (i.e., certification, declaration, statement of
compliance), one needs to define the intended function of the equipment and the tasks that are
expected to be performed with it. For example:

If the intended function is to provide a means for controllers to inform aircraft about
environmental conditions on the runway surface or general information on traffic (e.g. FIS),
then one can reasonably conclude that the appropriate attestation is Article 6 (1)
Statement of Compliance.
If the intended function is to provide a means for controllers to visually observe the
manouvering area in order to enable separation and prevent collisions, then the
appropriate attestation is Article 4 Certification.

In cases where equipment fulfils more than one intended function/task, the DPO should select
the  attestation level that corresponds to the most critical function/task. For example, if the
equipment provides both intended functions/tasks described above, then Article 4 Certification
would be the most appropriate attestation.

Performance specifications and minimum requirements (i.e., MOPS and MASPS) for many
aspects of Remote Tower installations (e.g., image quality, integrity, latency) are not yet
available and/or harmonized in industry standards or the EASA detailed specifications. In the
absence of such materials, the DPO should use engineering judgement to identify/define and
justify performance objectives and technical specifications. These should be proposed to EASA
or the National Competent Authority for review and acceptance. 
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