
FAQ n.70136

FAQs:
Basic Regulation, Regulations

Question:
Does the opt-in possibility for Annex I aircraft referred to in Article 2(4)
apply also to air operations and air crew licensing?

Answer:
The opt-in in Article 2(4) does not cover air operations and air crew, but only
design, production and maintenance of the aircraft concerned. So for aircraft to
which this opt-in applies, the Basic Regulation will apply to airworthiness (design,
production, maintenance), but for the air operations and licensing areas the aircraft
will remain excluded from the scope of the Regulation, meaning that national rules
will apply.   So the situation would be as under the initial Basic Regulation
(Regulation (EC) 1592/2002), where the rules were harmonised in the airworthiness
field but air operations and air crew licencing remained under the national
competence (without mutual recognition).
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