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ESEASA

European Union Aviation Safety Agency

FAQ n.20133

FAQs:
Flight conditions & Permit to Fly, Design Organisations

Question:
Are the European operational rules applicable to an aircraft flying under a
permit to fly?

Answer:

European operational rules in general also apply to aircraft flying under a permit to
fly but they do not apply to flights related to the introduction or modification of
aircraft types conducted by design organisations (Comm. Reg. (EU) No 965/2012,
Article 6(3)).

Generally, flights related to the introduction or modification of aircraft types
conducted by design organisations are performed under a Permit to Fly issued for
the following purposes:

e Development (21.A.701(a)1)
e Showing compliance with regulations or certification specifications
(21.A.701(a)2)
e Design organisations or production organisations crew training (21.A.701(a)3)
e Market survey, incl. customer’s crew training (21.A.701(a)9)
e Exhibition and air show (21.A.701(a)10)
e Flying aircraft meeting the applicable airworthiness requirements before
conformity to the environmental requirements has been found (21.A.701(a)14)
Also some flights performed under a Permit to Fly issued for the purpose of
21.A.701(a)11 (Flying the aircraft to a location where maintenance or
airworthiness review are to be performed, or to a place of storage) could fulfil the
description of Article 6(3) of 965/2012, but this must be validated on a case-by-
case basis.

Such flights shall be operated considering national rules, regardless of whether
they are conducted by Design Organisations, a sub-contracted organisation or an
individual.

In case the operational rules are not self-evident, the flight conditions should
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explicitly identify the applicable OPS rules and conditions.
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