
FAQ n.19030

FAQs:
Type ratings of a Part-66 licence, Part-66, Continuing Airworthiness, Regulations

Question:
I hold a licence with a type rating and I wish to add the rating of a similar
aircraft of the same manufacturer. For example: I have a type rating on
Airbus A320 Series, and I wish to add the rating on A330 Series. Do I need
a complete course?

Answer:
If aircraft types of the same manufacturer have different type ratings as stated in
Appendix I to AMC to Part-66, there is a gap of knowledge gap preventing the
endorsement of the second aircraft type. E.g. the Airbus A330 (GE CF6) is a
different rating to the Airbus A318/A319/A320/A321 (CFM56).

If the Airbus A318/A319/A320/A321 (CFM56) is previously endorsed or the criteria
for endorsement are met (based on conversion or type training) the  Airbus A330
(GE CF6) can be endorsed (within the time limits) following either

a complete theoretical + practical  Airbus A330 (GE CF6) course,  or
a differences training course, theoretical and practical for Airbus A330 (GE CF6)
compared to  Airbus A318 (CFM56) (and/or A319/A320/A321) as described in
Appendix III point 1(c).

Those training courses may either be provided by a Part-147 training organisation
or by the competent authority.

Remark: A Part-147 organisation difference training is not required for variants
within the same aircraft type rating, for example: from A320 to A321. Nevertheless,
some training to cover the differences may be necessary. This may be provided by
an approved maintenance organisation, before issuing the certifying staff
authorisation, (see AMC to Paragraph 1(c) of Appendix III to Part-66 ‘Aircraft Type
Training and Examination Standard. On-the-Job Training’).
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