
FAQ n.115373

FAQs:
Airspace Usage requirements – DLS/CPDLC (controller-pilot data link communication),
Airspace Usage requirements, Regulations

Question:
I have a delivery flight from an aircraft manufacturer and I will fly through the airspace
where CPDLC equipage is mandated. Is my flight restricted below FL285 within the
airspace affected or can I benefit from exemption?

Answer:
Delivery flights are exempted in accordance with Article 3(3) of the DLS IR. You may operate
above FL 285, however, your flight plan should reflect that the aircraft is exempted by including
letter “Z” in item 10 and the indicator “DAT/CPDLCX” in item 18 of each flight plan.

For further details on how to reflect the CPDLC exempt status in the flight plan please check
the EASA SIB 2020-03.

Last updated:
11/06/2020

Link:
https://www.easa.europa.eu/es/faq/115373
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