
FAQ n.20103

FAQs:
Applications, Design Organisations

Question:
When is an organisation, designing a product (aircraft, engine, propeller),
exempt from having a DOA?

Answer:
An Organization designing:

a piston engine, or
a fixed or adjustable pitch propeller, or
an aircraft belonging to ELA 1 or ELA 2 Category, or
an engine or a propeller installed in an ELA1 or ELA 2  aircraft

is exempt from being required to have a DOA. (See 21.A.14(b) and (c))

Following definitions apply (COMMISSION REGULATION (EC) No 748/2012, article 1):

“ELA1 aircraft” means the following manned European Light Aircraft:

i. an aeroplane with a Maximum Take-off Mass (MTOM) of 1200 kg or less that is
not classified as “complex motor-powered aircraft”;

ii. a sailplane or powered sailplane of 1200 kg MTOM or less;
iii. a balloon with a maximum design lifting gas or hot air volume of not more than

3400 m3 for hot air balloons, 1050 m3 for gas balloons, 300 m3 for tethered
gas balloons;

iv. an airship designed for not more than four occupants and a maximum design
lifting gas or hot air volume of not more than 3400 m3 for hot air airships and
1000 m3 for gas airships;

“ELA2 aircraft” means the following manned European Light Aircraft:

i. an aeroplane with a Maximum Take-off Mass (MTOM) of 2000 kg or less that is
not classified as “complex motor-powered aircraft”;

ii. a sailplane or powered sailplane of 2000 kg MTOM or less;
iii. a balloon;
iv. a hot air ship;
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v. a gas airship meeting all of the following elements:
3% maximum static heaviness,
Non-vectored thrust (except reverse thrust),
Conventional and simple design of: structure, control system and ballonet
system
Non-power assisted controls;

vi. a Very Light Rotorcraft.

 

An aeroplane, meeting the MTOM requirements for ELA 1 or ELA 2 Category, is
nevertheless classified as “complex motor-powered aircraft ” when it is certificated
for operation with a minimum crew of at least two pilots, or it is equipped with (a)
turbojet engine(s) or more than one turboprop engine.
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