Page 1 of 2

ESEASA

European Union Aviation Safety Agency

FAQ n.19173

FAQs:
Dangerous Goods, Air Operations, Regulations

Question:
Q2: What are the rules concerning the carriage of portable air concentrators (POC) on
board? Can they be used during the whole flight?

Answer:
Reference: Regulation (EU) No 965/2012 on Air Operations, Annex IV (Part CAT),; Regulation
(EC) No 1107/2006 on the right of disabled persons and persons with reduced mobility when

travelling by air

Portable air concentrators (POC) do not contain oxygen as such; they only concentrate the
oxygen in the surrounding area. Therefore they should not be confused with oxygen
bottles/cylinders. Under the European regulations, POCs do not have to be approved to be
carried and used on board.

As POCs contain batteries, they fall under the definition of portable electronic devices (PEDs).

In accordance with the European regulations (AMC1 CAT.GEN.MPA.140 (b)(2)(i)), medical
equipment necessary to support physiological functions (i.e. POCs) does not need to be
switched-off during any phases of the flight.

Regulation (EC) No 1107/2006 establishes the rights of disabled persons and persons with
reduced mobility when travelling by air. Article 4(3) of this Regulation requires an air carrier or
its agent to make publicly available the safety requirements and relevant information on
restrictions. For more information on Regulation (EC) No 1107/2006, please refer to the
Commission's interpretative guidelines on this regulation from 11.06.2012, which has been
published on the Commission's website and can be accessed using this link.

If passengers have special needs, they should request more information from the airline at the
time of booking.

Last updated:
14/02/2014

Link:


https://www.easa.europa.eu/en/the-agency/faqs/dangerous-goods
https://www.easa.europa.eu/en/the-agency/faqs/air-operations
https://www.easa.europa.eu/en/the-agency/faqs/regulations
http://ec.europa.eu/transport/themes/passengers/air/
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