
FAQ n.139612

FAQs:
Categorisation of software, Air Traffic Management / Air Navigation Services
(ATM/ANS) ground equipment, Regulations

Question:
For surveillance (SUR) equipment, e.g. ADS-B station, there is also
processing equipment (including software) for at least converting the
received signal to ASTERIX. Does this mean that this equipment will
always be subject to certification by EASA?

Answer:
The key criteria for the equipment is the intended function that the equipment
supports. Software (SW) per se is not always subject to certification but the
function the SW supports. If the intended supported function is not subject to
certification, then the SW is not required to undergo the certification process. In the
example, an ADS-B station will support the SUR function, and thus, as per Article 5
of Regulation (EU) 2023/1768, the equipment (including the associated SW) will be
subject to a declaration by a design or production organisation (DPO).
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