
FAQ n.123767

FAQs:
Aircraft Operations, Brexit

Question:
Are the UK issued certificates for unmanned aircraft system, including training of
remote pilot, accepted in EU after December 31, 2020?

Answer:
The United Kingdom (UK) withdrew from the European Union Aviation Safety Agency (EASA)
system as of January 01, 2021. As of that date the EU law does not apply anymore in the UK
which is considered as a third country. 

This means that, in accordance with Article 41 of Commission Regulation (EU) 2019/945,
Unmanned Aircraft System (UAS) operators that have their principal place of business, are
established, or reside in the UK shall comply with Commission Regulation (EU) 2019/947 for
the purpose of operations within in the single European sky airspace. The competent authority
for such a third country UAS operator wishing to operate in the EU is the competent authority of
the first Member State where the UAS operator intends to operate.  

As a derogation to the above provisions, in accordance with Article 41 of Commission
Regulation (EU) 2019/945 a certificate of the remote pilot competency or the UAS operator’s
certificate issued by a third country may be recognised by the competent authority of the EU
Member State provided that all of the following conditions are met:  

the third country asked for such recognition,
the certificate of the remote pilot competency or the UAS operator`s certificate are valid
documents of the State of issue; and
the Commission, after consultation of EASA, has ensure that the requirements on the
basis of which such certificates have been issued provide the same level of safety as the
Regulation (EU) 2019/945 does;

The UK has not yet initiated the above recognition process, so as things stand the UK
certificates cannot be recognised yet for the purpose of UAS operations within in the single
European sky airspace.
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