
FAQ n.116467

FAQs:
Responsibilities for drone operators and remote pilots in the ‘open’ category, Open category,
Drones (UAS), Regulations

Question:
What are my responsibilities as a drone operator in the 'open' category?

Answer:
As a drone operator flying in the ’open’ category, you must:

ensure that the drone displays the drone operator registration number (e.g. with a sticker)
and the same number is uploaded into the remote identification;
develop operational procedures (written procedures are required when the drone operator
employs more than one remote pilot, otherwise it is enough that the remote pilot follows
the procedures defined by the manufacturer in the user’s manual); 
ensure that there is no radio interference that may affect the command and control link of
the drone;
designate a remote pilot for each operation; it is important that it is clear who is the person
responsible for each flight;
ensure that the remote pilot and the personnel supporting the operation of the drone are
familiar with the user’s manual and with the drone operator’s procedures, have appropriate
competency, and are provided with the relevant information concerning any geographical
zones published by the MS;
ensure that the maps in the geo-awareness system of the drone are up to date, unless
you are flying in a geographical zone where geo-awareness is not required; 
ensure that, unless you are using a privately built drone, it has a declaration in conformity
to the CE class mark and its class label (0 to 4) is affixed to the aircraft; and
ensure that the persons involved in the operation of the drone is aware of the risks
involved in operations under subcategories A2 and A3.

Regulatory reference: UAS.OPEN.050 under Annex 1 and art.19 (2)
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https://www.easa.europa.eu/en/the-agency/faqs/responsibilities-drone-operators-and-remote-pilots-open-category
https://www.easa.europa.eu/en/the-agency/faqs/open-category
https://www.easa.europa.eu/en/the-agency/faqs/drones-uas
https://www.easa.europa.eu/en/the-agency/faqs/regulations
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