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ESEASA

European Union Aviation Safety Agency

FAQ n.104939

FAQs:
EASA-FAA TIP rev 6, Supplemental Type Certificates

Question:

Are minor changes automatically accepted by both authorities (EASA and FAA)
independently if they were designed by Designated Engineering Representative (US
DER) or EASA Approved Design Organisations (DOA), independently from the registry
of the aircraft?

Answer:

Yes, it is possible. Minor changes covered by TIP §2.2.1/2.3.1 and TIP §3.2.2 are eligible to
automatic acceptance by both authorities, independently of the registry of the aircraft and
independently of whether they were designed by US DERs or DOAs.

However, as per the terms of the Bilateral Aviation Safety Agreement between US and Europe,
the automatic acceptance is only applicable when the design approval is granted to an
applicant located within the territory of US or the European Union.
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Link:
https://www.easa.europa.eu/en/fag/104939
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