
FAQ n.104933

FAQs:
EASA-FAA TIP rev 6, Supplemental Type Certificates

Question:
If the change to STC is Basic and does not require a change by the
Certification Authority to STC, how does the operator/CAMO know the
change is directly accepted?

Answer:
As a matter of principle, when a Basic major design change does not affect the TC,
TCDS, TCDSN, its approval by the CA (under provisions of TIP §3.3) is considered as
a valid approval by the VA and will be accepted without any review and without any
issuance of a VA approval.

In the specific case of STCs:

If the Basic major change is brought by someone else than the STC holder, then
it will trigger another STC (hence to be approved following the streamlined
path)
If the Basic major change is brought by the STC holder:

If STC was revised to cover this change: to be approved following the
streamlined path
If there was no need to revise the STC: the mutual acceptance path (as per
TIP §3.2) is applicable.
This is a very rare case where the major change to STC would be already
covered by the documentation quoted on the STC certificate. This could be
the case for an update of AML, update of ALS when no date is indicated on
the certificate (ref. mention …”or later revisions of the above listed
document(s) approved/accepted under the EASA system”).
In this very specific case, as for basic accepted design changes, the
modality of approval by the CA serves as “proof”/indication that the change
is directly accepted.
It is in the interest of the design approval holder to maintain a clear status
of the nature of its changes approvals (validated or not, basic or non-
basic). In case of doubt, confirmation should be sought from the CA.
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