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Questions and Answers Session 

  

Organisation Subject Reply 

QUESTIONS RAISED BEFORE THE WORKSHOP 

 N/A 
 

QUESTIONS RAISED DURING THE WORKSHOP 

 
Status of BA 

 

 
Does EASA have an opinion on which countries should have 

a BASA with the EU on the basis of the involved work? 

The Agency has its point of view on the subject and there are 

a lot of work with countries like China, Russia and Japan. 

Nevertheless, only a reduced number of countries in the world 

(approximately 10) are prepared for the challenges of a 

bilateral. A bilateral is a long time effort with acute political 

implications in some steps. The process is complex and based 

on a mandate prepared by the European Commission and 

approved by the Council. It involves various rounds of 

negotiations, a signature and a ratification process verified by 

each party. In addition, once the bilateral is signed and 

ratified, it has to be implemented. For the USA the process 

took from 2002 to 2011. It is a long and difficult process which 

is of a very political nature at some points. In some cases a 

more pragmatic tool is to use a working arrangement between 

Authorities which is easiest.    

 
Are working arrangement limited to specific projects or can they 

be generic in nature, e.g. repairs? 
Working arrangements are very open in their scope, but it 

must be taken into account that mutual recognition of 

certificates can only be achieved by means of a BASA, and this 

concept cannot be included in a WA. Nevertheless, aspects 

related to validation are acceptable elements to be included in 
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a WA, as well as other topics not directly related to 

certification like SAFA, continued airworthiness, etc. 

 
When is expected that Switzerland can benefit from the BASAs 

signed by the EU?  
Art. 66 of the Basic Regulation establishes that EASA is open 

to third countries that want to implement their system, so in a 

certain way it can be considered that Switzerland is an EASA 

country. Nevertheless, the BASAs include only the countries 

that are members of the EU. For the rest of EASA countries 

the following approach has been taken: 

-  For Canada, a cover letter will be added to the BASA, 

meaning that those countries will be part of the BASA 

without having to go through a long and painful 

process.   

- For US, a separate agreement with each country will be 

needed. There is no target day for such agreements.  

 
Accepting test data  

 
The GM on Part 21 establishes that a CVE approves 

compliance data. Why cannot we take the DER approval as 

a similar process? 

In theory the activities are comparable, but in our system 

there is no formal approval of compliance documentation. This 

means that today we do not have the necessary elements to 

include mutual recognition in the BASA, because the bilateral 

is based on the comparison of both systems, and in the EU we 

do not have a system to approve compliance data. In our 

system, approvals are granted to changes, repairs, etc. 

containing compliance data, but not to the compliance data 

itself.      

 
Recognition of TSO & ETSO. Could it be possible to be 

addressed in a similar way? 

Position was published this year; topic to be addressed in 

BASA: mutual recognition of tests. 

It is possible with Canada 
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Permit to fly 

 

 
 Topic was identified with FAA very early in the negotiations. 

There were some attempts to cover it in the BASA, but they 

were not successful. The subject is in the list of recognized 

problems, but there is a need to collect data and examples of 

the problems. FC are related to aircraft registered in the EU. It 

is acknowledged that if the aircraft is not registered in the EU, 

there can be problems. In the past it was suggested to the 

main TC holders outside the EU to apply for a limited DOA to 

cover FCs and PtFs but at that time nobody applied.   

Industry is invited to submit examples of typical problems, for 

further review by EASA. 

 
Reissue of EASA Form 1 for prototype parts after STC 

 

 
It is a requirement for Part 145 to work with approved data. 

How does this match with the proposal? 

This is a known problem. There is a rulemaking task that is 

starting in October 2013 to deal with this. In the meantime 

there are some options with the current rule, allowing the re-

issuing of the F1 without removing the component from the 

aircraft. When there is a modification of a part with 

unapproved data it should be removed for recertification after 

approval of the data. If the modification is done in a P145 no 

removal is needed. The P145 has a work order where it must 

be stated that data is not approved. It is accepted to leave an 

empty space in the work order and fill it in later. Box 12 in 

form F1 allows the organization to establish that the approval 

of the design data is pending. Then the P145 can release the 

aircraft because it is released with uncompleted maintenance, 

and if tested successfully, there will be a statement from the 

DOA saying that the data has not been changed in the 

approval process. Even with the current rules there is no need 
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to remove the component, but as a minimum the F1s have to 

be reissued.  

 
New aircraft coming from factory are not delivered with F1s 

for each and every component. In fact, they are delivered 

without any F1. Furthermore, the FAA does not require 

reissue of F1s after STC approval. Why is EASA requesting 

to reissue F1s that in a major aircraft modification can 

involve 3000 or 4000 documents? There should be a way to 

certify this without the need of a pure administrative  act 

that is not realistic   

New aircraft components are delivered without F1s because 

the whole aircraft is released with a Form 52. FAA system 

cannot always be followed in Europe, because we have 

different rules and practices. 

 
  

 
When the modification is fully under the control of a P145 

working iaw approved procedures, and the whole process is 

controlled by the P145, why there is a need of an extra 

layer of reissuing documentation when everything is 

traceable and under control?  

The current rule does not allow having a F1 plus a statement 

from the DOA as equivalent to a complete F1. A rule change 

will be required to allow it. 

 
What about the different treatment between POA and MOA? 

Does a POA have to issue a F1 for a component 

manufactured for a STC not approved yet? 

Yes, and then the P145 will reissue the F1 that the POA issued 

originally when the STC is approved. 

 
STC-Operator viewpoint 

 

 
Why is EASA late in the validation cases? Is the delay before 

or after the Technical Visa? From the total time on ground, 

do you have data about the percentage of the delay due to 

EASA delay? 

The delay is generated in the Certification Directorate, usually 

before the TV, probably due to heavy workload of the 

allocated PCM. We do not have data about this. 
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Instructions for Continued Airworthiness-AEA 

concerns 

 

 
If a procedure for removing a component from the aircraft is 

not included in the Maintenance Manual, can a DOA issue 

such procedure? 

If it is in the scope of the DOA, this should be possible. 

Nevertheless, the information will be passed to the working 

group on ICA. 

 
Previously approved design data  

 
A letter with examples of the concept has been sent to 

EASA. Any feedback? 

The letter was been discussed internally but no feedback has 

been provided yet. The topic will be re-launched. This activity 

could be merged with the future working group on 

classification of cabin changes. 

 
For DOAs already having a procedure for reusing already 

approved data. Are we allowed to continue using the 

procedure? 

If it is an approved procedure you can continue using it until 

there is a clear position on the subject. 

 
Airworthiness approval for RFID/GPS/GPRS devices  

 
How was the modification that has been presented (passive 

RFID) approved? 

As a minor change approved by a DOA. Nevertheless a CM on 

this topic will be highly appreciated by the industry. 

 
Cargo container with active RFID. What certification is 

applicable? 

It must be approved at aircraft level. 

 
Nowadays many airlines are asked by passengers to have 

connectivity in the cabin. It will certainly help is the airplane 

is originally certified to accept any of these mobility devices. 

In example, we have an STC to do this which has a very 

demanding ICA. There is a need for a simplified way.  

The issue is that mobility devices change continuously due 

Message will be passed to our colleagues of Certification. 
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to technological improvements. What is needed is a global 

effort from the side of the Authorities to introduce as a 

requirement for manufacturers to make the complete 

airplane compatible with any electronic device 

 


